
-
Inhoudsopgave
- Kiosk van JEPzine
- coverpagina JEPzine 06
-
Voorwoord
-
Jongeren online: het is net de echte wereld
Wat jongeren online uitspoken, is voor veel volwassenen een mysterie. Het is een spannende wereld, waaraan ook gevaarlijke kanten kunnen zitten. Specialist mediawijsheid Klaartje Schüngel en onderzoeker Ike Picone weten dit als geen ander. We vragen hen: hoe ziet die online wereld eruit en wat gebeurt daar? En als er schadelijke praktijken plaatsvinden, (hoe) grijp je dan in?
-
Complotmythen zijn hardnekkig, ze leren herkennen is key
Complotmythen zijn al zou oud als de weg naar Rome. En de aanwezigheid van complotmythen en het geloof erin, neemt toe in tijden van crisis. Ook tijdens de huidige wereldwijde gezondheids- en klimaatcrisis ontkom je er haast niet aan. Communicatie- en informatiewetenschapper Kitty Smeekes: ‘Hardnekkig drogredeneren, desinformatie en de onlinewereld spelen een grote rol in het verspreiden van complotmythen. Dat maakt jongeren kwetsbaar voor complotdenken.’
-
Jongerenwerkers JOZ verplicht op Instagram
Voor jongeren bestaat er geen strikte scheiding tussen online en offline. Voor hen is dat één wereld. Bovendien zijn ze een steeds groter deel van de dag op sociale media actief. Reden voor jongerenwerkers om dat ook te doen en zo te zien wat jongeren bezighoudt. Maar hoe begin je? Stichting Jongerenwerk op Zuid (JOZ) gooide 4,5 jaar geleden rigoureus het roer om en gaf de jongerenwerkers tijd en ruimte om jongeren actief op sociale media te volgen en te spreken. ‘Hierdoor bleven ze ook tijdens de lockdown op onze radar’, aldus Ricardo Danning van JOZ.
-
‘Het staat op TikTok, dus is het waar’
Van Pfizer krijg je grote of juist kleine borsten. En bij de zwangerschapstest zit een morning-afterpil. ‘Het staat op TikTok, dus is het waar.’ Maar klopt dat ook en hoe moet je dat checken? Kortom, wat is echt en wat is niet echt? En kun je nepnieuws ook stoppen door het niet door te sturen? Jongerenwerker en oprichter van You!nG Bianca Boender ontwikkelde een escapegame (soort escaperoom) om jongeren bewust te maken van nepnieuws en online gevaren. Dit najaar toert de game door Nederland.
-
Colofon