
-
Inhoudsopgave
- Kiosk van JEPzine
- coverpagina JEPzine 04
-
Voorwoord
-
Weinig houvast bij radicalisering
Radicalisering is bij uitstek een wicked problem: een complex of ongestructureerd vraagstuk dat steeds verandert en waarvoor geen simpele oplossingen bestaan. Dát erkennen werkt vaak geruststellend voor professionals en helpt bij het bepalen wat je als professional kunt doen, zegt adviseur en onderzoeker radicalisering Annebregt Dijkman.
-
Ga open en nieuwsgierig het gesprek aan
Als professional neem je altijd je eigen gevoel en waarden mee in een casus. Zeker als je geconfronteerd wordt met heftige casuïstiek rondom radicalisering of bijvoorbeeld kindermishandeling. Hoe ga je hiermee om? Bespreek het in ieder geval met een collega, zeggen twee ervaren professionals.
-
Tools en trainingen voor professionals
Er bestaan verschillende tools en trainingen die professionals helpen om in een casus tot een professioneel oordeel te komen, en om hierop te reflecteren. De trainingen van het ROR en het Werkatelier informatie delen bij vermoedens van radicalisering zijn specifiek bedoeld voor vraagstukken rondom radicalisering. Het Niet-pluisinstrument en de Bramtool worden ook bij andere casuïstiek gebruikt. • Niet-pluisinstrument • Trainingen ROR • Bramtool • Werkatelier informatie delen bij vermoedens van radicalisering
-
Hoe faciliteer je als organisatie professionele oordeelsvorming bij radicalisering?
Goede professionele oordeelsvorming, zeker bij een complex fenomeen als radicalisering, vraagt niet alleen iets van een individuele professional. Het vraagt ook iets van de organisatie waarbinnen deze professional werkt. Hoe ondersteunen deze organisaties hun medewerkers rondom het thema radicalisering?
-
Gemeenten hebben belangrijke rol in aanpak radicalisering en extremisme
In de lokale (preventieve) aanpak van radicalisering en extremisme spelen gemeenten een belangrijke rol. Wat kunnen zij doen in de ondersteuning van professionals en organisaties om rondom dit thema gezamenlijk tot goede oordeelsvorming te komen?
-
Reflectieoefening ‘Ons moederland’
Over professionele oordeelsvorming kun je veel lezen. Maar het is vooral een kwestie van oefenen en al doende leren, vooral samen met collega's. Dat kan onder andere met deze oefening naar aanleiding van de documentaire 'Ons moederland'. In de documentaire biedt regisseur Shamira Raphaëla een inkijk in het (gezins)leven van Constant Kusters, voorman van de rechtsextremistische Nederlandse Volks-Unie (NVU).
-
Colofon