
-
Inhoudsopgave
- Kiosk van JEPzine
- coverpagina JEPzine 02
-
Weerbaar opvoeden
Voorwoord
Ouders met een migratieachtergrond lopen tegen allerlei extra opvoedvragen op, naast de alledaagse vragen waar elke opvoeder wel eens voor staat. De meesten willen dat hun kinderen loyaal zijn aan de eigen (religieus-culturele) achtergrond maar tegelijkertijd aarden in Nederland, zich verbinden aan de bredere samenleving. Hoe kun je kinderen meer weerbaar opvoeden in deze zin?
-
De kunst van goede vragen stellen
De handelingsverlegenheid bij professionals is groot als het gaat om weerbaar opvoeden. ‘Professionals vinden het vaak lastig een taboe aan te snijden. Maar in een open gesprek is alles bespreekbaar’, stelt Jamila Achahchah, die als expert nauw betrokken is bij de landelijke pilot Weerbaar opvoeden.
-
Weerbaar opvoeden gaat ook over het empoweren van moeders
Culemborg laat zien dat er op een succesvolle manier samengewerkt kan worden tussen formele en informele organisaties als het gaat om opvoedondersteuning over weerbaar opvoeden aan ouders met een migratieachtergrond. Meer dan honderd ouders waren betrokken bij bijna dertig bijeenkomsten. De pilot Weerbaar opvoeden is in Culemborg echt gaan leven.
-
Meedoen is onze opdracht vanuit de islam
Voor de pilot Weerbaar opvoeden werd een islam-expert ingeschakeld om een brug te slaan tussen religieuze gemeenschappen en Nederlandse instellingen. ‘Voor veel moslims zijn opvoeding en religie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat kun je echt niet loskoppelen’, stelt islam-expert Rafik Dahman. Hij begeleidde vaders in Culemborg, Leiden en Delft en vertelt over zijn betrokkenheid.
-
Weerbaar opvoeden begint bij weerbare ouders
Wat is weerbaarheid? Wat is weerbaar opvoeden? De gemeente Maastricht legde deze vraag bij stadsfilosoof Govert Derix neer. Het was het begin van de zoektocht naar het weerbare midden. Hierbij stonden gesprekken met ouders over dilemma’s in het dagelijks leven centraal.
-
Gedeelde zorgen leiden tot bondgenootschappen
Zorgen dat mensen zich betrokken voelen bij de samenleving, investeer in de ontwikkeling van veerkracht om uitsluiting en erger te voorkomen. Dat is het uitgangspunt van de Delftse aanpak. Een gesprek met twee betrokken voortrekkers van de aanpak in Delft.
-
Colofon